Veterán autós találkozók 2023-ban

Számos veterán autós találkozót tartanak Európában 2023-ban is, amelyekből itt egy rövid lista, ha szeretnéd megcsodálni az elmúlt évszázad ikonjait. Ezeken az eseményeken nem csak a kordon mögül bámulhatjuk a veterán autókat, hanem akár régi fényükben versenykörülmények között is. A kiállítások egyben jó lehetőséget is teremtenek a gyűjtőknek, hogy ritka alkatrészekkel, régóta vágyott modellekkel gazdagítsák garázsukat.

A veterán autós találkozók 2023-ban az alábbi időrendi sorrendben kerülnek megrendezésre. A lista közel sem teljes és ha úgy érzed, hogy egy fontos esemény kimaradt volna, akkor kérlek jelezd kommentben a lap alján és felvesszük amint tudjuk.

Inter Classics Classic Car Show Maastricht – január 12-15.

A Masstrichtban megrendezett Inter Classics kiállítás a Benelux államok egyik legnagyobb veterán autós találkozója, amelyet minden évben januárban rendeznek meg. A több száz kiállító és a 35 ezer feletti látogatószám évről évre biztosítja a felejthetetlen hangulatot.

A rendezvény nem csak veterán autós találkozó és kiállítás, kiemelt szerepet kap a Formula 1, a Zandvoort-i pálya és a leghíresebb jelenkori holland Formula 1-es pilóta, Max Verstappen is. A rajongóknak külön bemutatót tartanak a Zandvoort-i pálya különlegességeiről.

A 2023-as kiállítás hivatalos összefoglalóját itt tudod megnézni. Ha nem indul el automatikusan a videó, akkor kattints rá és a Facebook-on tudod azt megtekinteni.

Az Inter Classics Masstrichtban biztosan megrendezésre kerül 2024. január 11. és 14. között.

Retro Mobile Paris – február 1-5.

A párizsi veterán autós találkozó, a Retro Mobile Paris évről-évre egyre népszerűbb a klasszikus autók kedvelőinek körében, így 2023-ban már 3 pavilonban többszáz standon kerülnek kiállításra a klasszikus autók és minden elképzelhető kapcsolódó termék, alkotás.

A kiállítók között megtalálhatók autóklubok, restaurátorok, aukciós házak, autógyárak, szerszám és alkatrészgyártók, de még művészeti galériák is autós témájú alkotásokkal. Az 5 napos rendezvény lehetőséget ad, hogy a gyűjtők új darabokkal járuljanak hozzá garázsukhoz, de annak is fantasztikus élmény, aki egyelőre csak tervezi egy veterán autó megszerzését.

A belépő elővételben 19 EUR, amely belépést biztosít a kiállítás teljes területére. Az első napra 55 EUR a belépő, de ezért cserébe elsőként lehet megtekinteni a kiállított autókat és ekkor tartanak több különleges rendezvényt is a kiállítók, bár ezek közül nem mindegyik nyilvános.

Retro Classics Stuttgart – február 23-26.

Ha Maastricht vagy Párizs túl messze lenne egy veterán autós találkozó meglátogatásához, akkor február második felében elég csak Stuttgartig utaznunk, hogy néhány ritkán kiállított autót megcsodálhassunk. A Retro Classics Stuttgart rendezvényén több száz kiállító vesz részt minden évben. Az oldtimerek mellett helyet kapnak a youngtimer és neoclassic autók is. Stuttgartban járva viszont nem mehetünk el a Porsche és a Mercedes állandó kiállításai mellett sem. Ha valaki egy jó teljes hétvégés autós programot tervez, akkor itt a helye.

Classic Salon Antwerpen – március 3-5. (elhalasztva)

Az elmúlt 44 évben az Antwerpenben megrendezett Classic Salon a belga veterános klubok legnagyobb találkozója volt. Évről évre összegyűlnek a klasszikus autók szerelmesei, hogy együtt csodálják a múét évezredből megőrzött vagy éppen korhűen restaurált autókat, ráadásul a kluboknak ingyenes a részvétel az egyik csarnokban. A rendezvény során megválasztják a 3 legszebb autót is, akiknek a tulajdonosai jelentős pénzjutalmat is kapnak. A 2023-as évben a rebdezvényt bizonytalan időre elhalasztoták, a cikk megírásának pillanatában még nem lehet tudni, hogy mikor lesz megtartva.

British Cars & Lifestyle – március 11-12. (elmarad)

Bár a neve alapján azt hihetnénk, hogy egy brit rendezvényről van szó, mégis Hollandiában gyűlnek össze a British Cars & LifeStyle-on az angol autókat kedvelő gyűjtők, tulajdonosok és autóklubok. Minden évben olyan márkák képviseltetik magukat a veterán autós találkozón, mint a Jaguar, Land Rover, Lotus, Mini, Bentley, Aston Martin, MG, Rolls Royce, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A program szerves része, hogy a látogatók hagyományos angol öltözetben jelennek meg, ezzel is elméllyítve az igazi brit hangulatot és megőrizve a redezvény hagyományait. A 2023-as rendezvény sajnálatos módon elmarad, de a veterán autós találkozóból így is számtalan másikat találhatunk európában. Reméljük, hogy 2024-ben sikerül megtartani.

Techno-Classica Essen – április 12-16.

Az esseni Techno-Classica az év egyik legjobban várt eseménye a veteránosok körében. Bár a pandémia alatt nem tartották meg, a 2022-es esemény az év egyik legjobb veterán autós találkozója lett. A klasszikus autócsodák mellett a 21. század remekei is kiállításra kerülnek, persze legtöbbször nem gyári állapotukban, hanem erősen átépítve, tuningolva.

A rendezvényen több, mint 1000 kiállító és közel 200.000 látogató vesz részt, akik nem csak az autókban gyönyörködhetnek, de vásárolhatnak is akár egy már restaurált autót, akár alkatrészeket egy felújítás alatt álló példányhoz. A kiállításnak 21 különböző része van, egy nap nem is elég bejárni az egészet. A belépő 20 EUR körül alakul egy főre, ami tekintettel a találkozó méreteire, nem is drága. Aki szereti a veterán autó és motor találkozókat, azoknak itt a helye!

Veterama Hockenheim – április 14-16.

A Veterama veterán autós találkozó azoknak szól leginkább, akik eladnának vagy vennének klasszikus autót vagy alkatrészeket. Ide az igazi gyűjtők jönnek a legkülönlegesebb darabokért, legyen az egy műszerfal elem vagy egy eredeti állapotában megőrzött klasszikus autó.

Forrás: BugBus.net

A körülbelül 4000 kiállítóra 50.000 látogató jut a 3 nap alatt, így aki szeretné megtalálni a hőn áhított darabot, idejében kell, hogy érkezzen. Hockenheim könnyen elérhető akár Stuttgartból akár Frankfurtból, ha valaki repülne, de autóval sem tart tovább az út 10 óránál tovább budapesti indulást feltételezve.

Klassikwelt Bodensee – május 5-7.

Május első hétvégéjén kerül megrendezésre a Klassikwelt veterán autós találkozó a bodeni tó partján a németországi Friedrichshafenben. Aki ide ellátogat, az nem csak az oldtimereket láthat, hanem régi motorokat, traktorokat, repülőket és – tekintettel a hely vizes adottságaira – még hajókat is. Igazi csemege az autó rajongók számára. A kiállításon külön szerepet kapnak az amerikai autók, így annak is érdemes kilátogatnia, akinek a szívét az ólomszánkók dobogtatják csak meg. A belépő egészen baráti 17 EUR, amiért egész nap gyönyörködhetünk a kiállított járművekben.

A rendezvényen mintegy 800 kiállító vesz részt és 2023-ban 38-40.000 látogatóra számítanak a 3 nap alatt. Ez a tömeg 12 kiállítóteremben és 85.000 négyzetméteren oszlik el, de ezért így is lehet, hogy 1-1 autóhoz nehezebben lehet csak közel kerülni.

Oltimer Messe Tulln – május 6-7.

Ha valaki nem szeretne sokat utazni, de mégis vágyik egy jó és színvonalas veterán autós találkozó élményére, akkor a Bécs-től kb. 40 km-re lévő Tulln a megfelelő uticél. Május első hétvégéjén a bodeni Klassikwelttel egyidőben kerül megrendezésre a tullni oldtimer kiállítás, ahol 750 kiállító gyűlik össze a világ minden tájáról. A rendezvény nem csak kiállításként működik, hanem vásárként is, így aki venni szeretne egy új autót vagy motort a gyűjteményébe, az itt megtalálhatja a számítását.

Hála a rendezvény szervezői és a kereskedők, autóklubok közötti szoros kapcsolatnak, a kiállítás minden évben sok szakértőt és 30.000-nél is több látogatót vonz a Duna partjára. Jó szórakozás az egész családnak és Magyarországról is könnyen elérhető autóval és tömegközlekedéssel is.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este – május 19-21.

Az egyik legelegánsabb és legexkluzívabb veterán autós találkozót idén Cernobbioban, a Villa d’Este 5 csillagos hotelnél rendezik meg május derekán a comoi tó partján. A körülbelül 50 kiállításra kerülő autó a maga nemében páratlannak ígérkezik, valamint versenyen kívül további 150 különleges autó is látható. Mindegyik 1920-as és az 1980-as évek között készült és mára mint ritkaságok tartjuk őket számon. A rendezvényre a belépők száma limitált, viszont az autók megtekintése ingyenes. Csak egy szerény adminisztrációs díjat kell fizetni, hogy festői környezetben adózhassunk az ikonikus autók megálmodói, tervezői és készítői szenvedélye előtt. A különleges programok szintén regisztrációhoz kötöttek a pénteki és vasárnapi napokon, ezek viszont nem ingyenesek, hanem külön jegyet kell venni.

Mille Miglia – június 13-17.

Mille Miglia avagy ezer mérföld, ahogy magyarul mondanánk. Furcsa is mérföldben mérni egy európai rendezvényt, de a szervezők azzal indokolták a megnevezést, hogy már az ókori rómaiak is használták ezt a mérföldet távolság mérésre. Nem egy klasszikus veterán autós találkozóról, hanem egy verseny is a Mille Miglia. 1600km táv 5 nap alatt körben Olaszországban olyan autókkal, amelyekből már csak néhány vagy néhány tucat létezik eredeti vagy eredetire restaurált állapotában. A versenyt minden évben megrendezik és akár versenyzőként, akár nézőként is lehet csatlakozni hozzá. A versenyzők száma és az autók jellege is erősen korlátozott, nem nevezhet akárki.

A Mille Miglia mint veterán autós találkozó már egy külön márkává nőtte ki magát és sok rendezvényt tömörít, amelyek önmagukban is fantasztikus élményt garantálnak. A 2022-es versenyről itt lehet megnézni egy összefoglaló videót.

A 2022-es versenyen ott volt a Speedzone stábja is, az ő összefoglalójukat itt tudod megnézni.

Historic Grand Prix Zandvoort – június 16-18.

A Zandvoortban megrendezett Historic Grand Prix egy veterán autós találkozó és egy időutazás is egyben az autóversenyzés elmúlt 80 évébe. A több napos rendezvényen olyan kocsik gurulnak pályára és vívnak még most is ádáz csatát, mint a 60-as és 70-es évek Formula 2 és Formula 3 autói, valamint ugyanennek a kornak a GT versenyautói, hogy csak néhányat említsünk a számtalan kategóriából. A parkolókban igazi veterán különlegességek jelennek meg és mint megannyi rendezvényen, itt is lehetőség nyílik 1-1 üzlet megkötésére, ha valaki veterán autót szeretne venni.

A jegyárak gyerekeknek 5-6 EUR között mozognak, a felnőttek pedig 20-30 EUR közötti napidíj mellett mehetnek ki a pályához, hogy megcsodálhassák a versenyautókat. Ha a jegyek megrendelése előtt érdekel, hogy mit is láthatsz a hétvégén, akkor indítsd el az alábbi videót.

Le Mans Classic – június 29. – július 2.

Ha autóverseny, akkor az embereknek 3 helyszín jut eszébe azonnal. Monaco, Daytona és Le Mans. A francia pálya évről-évre helyszíne a 24 órás megbízhatósági versenynek, hogy csak a legismertebb itteni rendezvényt említsük. Emellett minden évben megrendezésre kerül a Le Mans Classic veterán autós találkozó és verseny is, ahol olyan gépek feszülnek egymásnak, amelyek egykor a 24 órás versenyeket futották itt. A rendezők külön listát adnak ki azokról a márkákról és típusokról, amelyek indulhatnak a versenyek egyikén. A klasszikus autós futamok mellett olyan betétfutamok is indulnak, mint az Endurance Racing Legends, amelyen a modern kor autói állnak fel a rajrácsra.

A rendezvény nem kizárólag a pályán zajlik, hanem maga a település is egy autós találkozóvá válik, mivel azok is elhozzák a klasszikus autóikat, akik versenyen nem indulnak, csak nézőként látogatnak ki az eseményre. Ha érdekel a rendezvény, akkor ide kattintva találhatsz róla bővebb információt, valamint az alábbi videó adhat egy kis betekintést a hangulatba a Peter Auto tolmácsolásában.

Oldtimer-Meeting Baden-Baden – július 7-9.

Ha július második hétvégéje, akkor veterán autós találkozó Baden-Badenben. A rendezvény hagyományosan concours d’elegance automobile, így nem csak egy találkozóról, hanem versenyről is beszélhetünk abban az értelemben, hogy számos díjat oszt ki az autótervezőkből, mérnökökből és a szervezők képviselőiből álló zsűri. 1975-ös gyártásig bezárólag lehet nevezni. A találkozóra először 1976-ban került sor, amelyen még csak 35 történelmi jármű jelent meg, azóta persze kibővült mind a kiállítók, mind a látogatók kör. Idén már több, mint 350 klasszikus autót csodálhat meg a 20.000 főnél is nagyobb közönség. 2023-ban 46. alkalommal kerül megrendezésre a találkozó, ahova szerte Európából érkeznek az érdekesbbnél érdekesebb ritkaságok.

Goodwood Festival of Speed – július 13-16.

Aki autós újságokon nőtt fel, az már biztosan olvasott a Goodwood-i Festival of Speed-ről. Az egész veterán autós találkozó egy angol gróf, Charles Gordon-Lennox ötlete, akinek már nagyapja is rajongott az autók iránt, amit a Goodwood Motor Circuit 1948-as megalapításával teljesített ki. Goodwood a család birtoka egy gyönyörú kastéllyal West Sussex régió délnyugati részén. 1993-ban tartották az első Festival os Speed-et (rövidítése: FoS), amely akkora siker lett, hogy egyből 25 ezer látogatót számláltak. 1,86 km hosszú szakaszon robognak végig a klasszikus autók, régi versenygépek minimális kordonozás mellett, de azért úgy veretve, hogy nagy kár ne történjen egy esetleges koccanás során.

A rendezvény egy klasszikus angol stílusú elegáns rendezvény, minta csak egy derbyn járnánk azzal a különbséggel, hogy a levegőt áthatja a benzingőz és az üvöltő motorok hangja. A rendezvény hossaz egyre nőtt, 1994-ben már 2 napos, 1996-tól pedig 3 napos lett a még intenzívebb élmény és a még több program érdekében.

A rendezvényen a klasszikus autóktól kezdve a prototípusokon át az aktuális hiperautók és versenyautók is szerephez jutnak. Néhány autógyártó egyenesen itt mutatja meg egyik-másik új autóját először a publikumnak. 2023-ban a nyár derekán, július 13-16. között rendezik meg az angol veterán autós találkozót a benzinvérűek legnagyobb örömére. A Festival of Speed egy tisztelgés az autózás, motorozás és versenyzés előtt.

50. Oldtimer Grand Prix – augusztus 11-13.

Vettél már részt időutazáson? Ha nem, akkor irány a Nürburgring augusztus közepén, ahol akár 100 évet utazhatunk vissza az időben. 1920-as és 1980-as évek közti versenyautókból közel 500 gyűlik össze 3 napra és futnak versenyt az idővel és egymással. A programok nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is zajlanak. Egymást érik a jobbnál jobb programok és találkozhatunk híres versenyzőkkel, csapat tulajdonosokkal és gyűjtőkkel is, akik féltett kincseiket teszik közszemlére. A belépő 30 és 60 EUR között van naponta, az egész hétvégére 80 EUR áron lehet bejutni elővételben. Ha egy kis ízelítőre vágynál a nyári veterán autós találkozó hangulatából, akkor nézd meg az alábbi videót.

Goodwood Revival – szeptember 8-10.

Míg a Festival of Speed egy hegyi felfutó, autókiállítás és egy veterán autós találkozó egyben, addig a Goodwood Revival egy autóverseny klasszikus versenyautóknak. A rendezvény a II. világháború utáni 30 évet idézi meg autóival, divatjával és teljes atmoszférájával együtt. A versenyek mellett helyet kap a veterán autós találkozó a Revival Car Show, a High Street, ahol modern és klasszikus relikviák cserélhetnek gazdát, valamint a repülés hőskorából származó repülőgépek is. Ha érdekelnek a további programok is, látogass el a Revival honlapjára, ahol részletesen leírják, hogy mi vár rád a rendezvény 3 napja alatt.

Zoute Grand Prix – október 5-8.

A Zoute több rendezvényt rendezvényt tömörít, amelyek az év közben több alkalommal kerülnek megrendezésre. Októberben a Zoute Grand Prix kerül sorra, amely több helyszínen változatos programokat kínál a kilátogatóknak. A Prado-ban az autók és a művészet találtkoznak egy kiállítóteremben. A múzeumban 21 prémium autógyártó modelljei kerülnek kiállításra a művészeti alkotások között.

A Concurs d’Elegance A Zoute királyi golf klubban kap helyet, ahol a gyönyörűen restaurált veterán autós találkozó keretein belül választják meg a találkozó legszebb autóját. Akit a versenyzés vonz, annak a GT Tour jelenthet kikapcsolódást. A versenypályán 20 évnél fiatalabb GT autók versenyeznek egymással, szabadjára engedve mindazt a teljesítményt, amit a mérnökök a motorháztető alá pakoltak. Aki gyűjtőként vásárolna egy veterán autót, azoknak a Bonhams aukció ház által szervezett áverésen kell ügyesen licitálnia a rendezvény utolsó napján.

Veterán autós találkozó, kiállítás, aukció és verseny, mindez 3 napban több helyszínen.

Veterama Mannheim – október 13-15.

Ha veterán autós találkozó, akkor Mannheim. Minden évben ősszel gyűlnek össze azok akik veterán autót vennének, eladnának vagy felújítanának. Itt mindenki megtalálja a számítását. A rendezvényt már 48 éve minden évben megrendezik, mára mintegy 4000 kiállítóval szerte Európából. A megvételre váró autók és alkatrészek évről-évre több, mint 50.000 látogatót vonzanak, akik többnyire nem csak bámészkodni érkeznek, hanem értékes autóikat eladni vagy éppen újabb klasszikus kocsikat vásárolni.

Akinek éppen egy ritka alkatrész hiányzik az autójához, az itt szinte biztos, hogy megtalálja. Új alkatrészeket ugyanúgy lehet venni, mint bontatlan csomagolásban 50-60 éve gyártott darabokat. Persze ezekért mélyen a zsebekbe kell nyúlni, de megéri. Mannheim csaknem 1000km autóval, így akinek szűkös az ideje megérheti inkább repülővel utaznia. A cikk megírásának pillanatában 58 ezer forint egy oda-vissza repjegy, de az árak addig biztosan változnak még.

Auto E Moto d’Epoca – október 26-29.

Október végén Padova helyett idén Bolognaba utaznak a veterán autós klubok és közösségek tagjai. Itt kerül megrendezésre ugyanis 2023-ban az Auto e Moto d’Epoca, ahol számtalan veterán autó, motor és alkatrész cserél gazdát. Emellett természetesen egy kiállítás is várja a látogatókat. A gyártók közül is minden évben többen képviselik magukat akár régi veterán modelljeikkel, akár a legújabb technikával. 2022-ben a McLaren a Morgan, Alpine, Mercedes, Stellantis, BMW Motor és Bentley szerepelt a kiemelt kiállítók között. A kiállításoknak is minden évben van egy vagy több témája, a tavalyi évben a “Klasszikus Ferrarik” és a “Rally aranykora” köré épült a tematika

Inter Classics Classic Car Show Brussels – november 17-19.

A brüsszeli Inter Classics idén a 75 éves Ferrari előtt tisztelegve vonultatja fel az olasz gyártó ikonikus modelljeit a kezdetektől. A 3 napos veterán autós találkozó során bárki kiviheti z eladásra szánt veterán autóját és az AutoScout24 segítségével közszemlére teheti azt. A művészeti részen az alkotók az autókkal kapcsolatos különféle alkotásait lehet megcsodálni a festményektől kezdve a modell autókon át egészen a járművek ihlette bútorokig. A Belga Veteránautós Egyesület egy külön helyet kap, ahol a hozzájuk tartozó 500 autóklub és mintegy 82.000 tag által kiállított autók látványában gyönyörködhetnek a látogatók.

A jegyek értékesítése április 1-én kezdődik és elővételben kedvezményesen vásárolhatók meg.

Essen Motor Show – december 2-10.

Listánkból talán Essen lóg ki valamelyest, mivel ez nem egy klasszikus értelemben vett veterán autós találkozó, hanem inkább a sebesség és az autózás szerelmeseinek találkozási pontja. Bár valóban felbukkannak autók az előző évszázadból, Essenben inkább a modern autók, a tuning és a kiegészítők egyvelegéről szól. Ha nem csak egy 1970-es Ferrari, de egy gyönyörű állapotú E30-as BMW is megdobbantja a szívedet, akkor itt a helyed.

Retro Classics Bavaria – december 8-10.

A Retro Classics Bavaria nem egy régi rendezvény, 2016-ban tartották az elsőt és azóta a Covid időszakot leszámítva megrendezésre is kerül minden évben. Itt minden megtalálható ami klasszikus autó, youngtimer és NEO CLASSICS kategóriában érdekes lehet. A kiállítók között ott vannak a restaurátorok, márka és márka független klubok, valamint az alkatrészgyártók is.

Ha érdekelnek a veterán autók vagy a veterán autós találkozók és szívesen olvasnál róluk többet, akkor keresd fel a Veterán Autó és Motor Magazint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük