Megszűnhet a Kia Stinger gyártása

A Kia Stinger gyártása hamarosan megszűnhet, mivel ez a legkisebb példányszámban értékesített autója most a Kiának a hazai piacán.

A Kia 2011-ben mutatta be a Stinger előfutárának számító koncepció autóját, de egy teljes modellciklusnyi időt, 6 évet kellett várni a 2017-es végleges változat megjelenéséig. A sportos utazóautót istenítették az újságírók, de az értékesítési számok valahogy sosem tükrözték az autó körüli felhajtás mértékét. Az elmúlt években már számos pletyka kapott szárnyra a modell utód nélküli nyugdíjazásáról, mivel nem igazán lett sikeres.

A dél-koreai publikáció szerint a Kia Stinger gyártása és forgalmazása már csak 2023 áprilisáig tarthat a szerény érdeklődés miatt. 2022 szeptemberében csupán 1500 példány talált gazdára Dél-Koreában, ami messze elmarad a várakozásoktól. A modell utódlását nem is tervezik, az EV6 GT hivatott a palettán betölteni a sportos modell helyén keletkező űrt.

kia stinger gyártás leállítás
A Kia Stinger külsőleg és belsőleg is megújult, de így sem lett a vásárlók kedvence. Forrás: Motor1.com

A csökkenő kereslet ellenére a Kia nem hagyta sorsára a Stingert. A 7 éves modellciklus felén túl kapott egy ráncfelvarrást , melynek keretében Amerikában nem fogalmazták tovább a 2.0 literes benzines változatot, helyette egy 2.5-ös, 300 lóerős modell került, amivel 45 lóerővel lett erősebb, mint az elődje. A 3.3 literes dupla-turbós V6-os pedig 368 lóerőt adott le hátsó- vagy összkerékhajtással, 8 sebességes automata váltóval.

A beltérben nem történt sok változás. A műszeregység kapott egy 4,2 colos kijelzőt, a multimédiás rendszer pedig egy 10,25 colos kijelzőn keresztül irányítható. Az amerikai piac egy különleges Stinger Scorpion különleges kivitelt is kapott néhány morcosabb karbon hatású és fekete kiegészítővel, de így sem nyerte el a vásárlók tömegének kegyeit ezért leállítják a Kia Stinger gyártását.

Hogy mi jön a Stinger után? Várhatóan kisebb űr, amit talán egy 2025 körül érkező már elektromos hajtású sportos szedán tölthet be, de ezek még csak pletykák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük