Opel Astra F típushibák

Az Opel Astra F generációt több, mint egy évtizeden keresztül 1991 és 2002 között gyártotta a német vállalat. Ötféle karosszériával gyártották. 3 és 5 ajtós, szedán, kombi és cabrio is készült belőle. Az Opel Astra F típushibák sora szerencsére rövid, az autó fenntartása nem igényel sem nagy odafigyelést, sem pedig nagy anyagi áldozatot.

Rozsdásodás

A legelső Astra F modellek már elmúltak 30 évesek és a fém lemezek ennyi idő alatt már erősen hajlamosak a rozsdásodásra. Ha valaki egy Opel Astra F autót szeretne vásárolni, akkor erre nagyon oda kell figyelni.

Tipikus rozsdásodási pontok az ajtók alja, a tank betöltő nyílás, és a hátsó sárvédő ívek. A kombik esetében a csomagtér ajtaja elsőként az üveg körül, de később szinte bárhol el tud kezdeni rozsdásodni, később pedig akár át is lukadhat.

Opel Astra F tanknyílás rozsdásodás – Forrás: Karosszéria Lakatos Vác

Olajfogyasztás

Az Opel motorok nem mindegyikére jellemző a magas olajfogyasztás, leginkább csak a magas futásteljesítményű motoroknál jelenik meg általánosan. Ezzel szemben az 1.6-os, 16 szelepes és az 1.8-as 16 szelepes motorok már a kezdetektől fogva jelentős mértékben tudták fogyasztani az olajat. Nem ritka, hogy 10 ezer kilométer alatt akár 2-3 litert is elnyelhettek. Ez a katalizátorra ugyan nincsen jó hatással, mégsem számít igazán gyenge pontnak a katalizátor eltömődése.

Olajteknő tömítés

Az Opel Astra F típushibák között mindenképpen említést érdemel az olajteknő tömítésének szivárgása. A probléma nem azonnal, hanem főleg a 10 évnél idősebb példányokon jelentkezik. A tömítés elöregszik és az olaj utat talál a külvilágba. A javítás egy gyakorlott szerelőnek nem jelent nagy kihívást, inkább csak időigényes és össze is kell kötni egy olajcserével, mivel az olajteknő leszedésével lehet csak elvégezni a javítást.

Műszerfal izzók kiégése

Nem azonnal, de néhány év után felmerül egy újabb a jellegzetes Opel Astra F típushibák közül, a műszerfal izzóinak kiégése. Ezeket kicserélni nem is olyan nagy munka, inkább csak bosszúságot jelent, hogy időről-időre foglalkozni kell az apró izzókkal.

One thought on “Opel Astra F típushibák

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük