Mit tartalmaz a forgalmi engedély?

A forgalmi engedély Magyarországon a rendszámmal rendelkező járművek elválaszthatatlan részét képező irat, amely egyértelműen azonosítja a gépjárművet és bizonyítja, hogy az jogszerűen vesz részt a forgalomban. Az viszont nagyon fontos, hogy közúton közlekedni kizárólag a műszaki érvényesség idején belül szabad, amely szintén fel van tüntetve a forgalmi engedélyen.

Forgalmi engedély tartalma

Rendszám (A): A gépjármű forgalmi rendszáma. Ennek a számnak kell elhelyezve lenni a gépjármű hátulján (és sok esetben elöl is) jól látható módon, ráadásul hátul megvilágítva, hogy éjszaka is azonosítható legyen a jármű.

Első nyilvántartásba vétel időpontja (B): A gépjármű első forgalomba helyezésének dátumát jelöli. Ez nem a magyar forgalomba helyezést jelenti, hanem azt az időpontot, amikor ténylegesen először bármilyen országban forgalom be lett helyezve a jármű.

Forgalmi engedély jogosultja (C.1): Annak a személynek az adatai, aki a gépjármű üzembentartója. Amennyiben a tulajdonos egyben az üzembentartó is, akkor itt a tulajdonos adatai vannak feltüntetve. Egyébként az üzembentartó adatai jelennek meg itt.

A jogosult vezetékneve: (C.1.1): Az üzembentartó vezetékneve. Amennyiben több vezetékneve is van, az mind itt van kiírva. Ha az üzembentartó vállalkozás, akkor itt jelenik meg a cég neve.

forgalmi engedély
Forgalmi engedély tartalma

A jogosult utóneve (C.1.2): Az üzembentartó keresztneve. Amennyiben több keresztneve is van, úgy mindegyik itt van feltüntetve.

A jogosult címe (C.1.3): Az üzembentartó címe irányítószám, település, közterület, házszám részletezettséggel.

A jogosult minősége (C.4): Utalás arra, hogy a jogosult milyen minőségben szerepel a forgalmi engedélyben. Lehet tulajdonos, nem a jármű tulajdonosa vagy a forgalmi engedélyben nincs a jármű tulajdonosaként azonosítva.

A gépjármű gyártmánya (D.1): Ebben a mezőben kerül feltüntetésre a gyártó megnevezése, vagyis a gépjármű márkája. (Volkswagen, Toyota, Dodge, stb.)

A gépjármű típusa (D.2): Ebben a mezőben a típus kódja kerül feltüntetésre. Ez a legtöbb esetben nem azonos magával a gépjárművön olvasható típussal.

A gépjármű kereskedelmi leírása (D.3): Ebben a mezőben a gépjármű kereskedelemben is jól ismert neve kerül feltüntetésre úgy, mint Octavia, Avensis, X5, stb.

Alvázszám (E): A gépjármű alvázának egyedi azonosítója. Ez minden egyes példány esetében egyedi kell, hogy legyen és a forgalmiba írt alvázszám meg kell, hogy egyezzen az autón szereplő tényleges alvázszámmal. Ez az újabb autóknál 17 karakter, de régebbi kocsiknál jóval rövidebb is lehet.

A gépjármű együttes tömege (F.1): Ez a gépjármű megengedett legnagyobb tömege, amibe beleértendő az összes utas tömege, a csomagok vagy rakomány tömege is.

A gépjármű saját tömege (G): A gépjármű saját tömege, az üresen mért tömeg, tehát utasok, csomagok és rakomány nélkül. Ugyanakkor általában nem az üres tankkal szokták mérni.

A forgalmi engedély érvényességének ideje (H): Magának a forgalmi engedélynek, mint dokumentumnak a lejárati ideje. Ha nem ideiglenes a forgalmi engedély, akkor ez a mező nincsen kitöltve.

Első magyarországi nyilvántartásba vétel időpontja (I): Ez az a dátum, amikor ez autó először forgalmi engedélyt és rendszámot kapott Magyarországon. Ha egybe esik az első forgalomba helyezés (B) dátumával, akkor az autót Magyarországon helyezték először forgalomba.

A gépjármű kategóriája (J): Ez jelöli, hogy gépjármű milyen kategóriába esik. Ha pl. M1 az itt szereplő érték, akkor személyautó.

Típus jóváhagyási szám (K): Ez a típusbizonyítvány száma, amivel engedélyezték a gépjármű közlekedését.

Vontatható fékezett tömeg (O.1): Ez a maximálisan vontatható fékezett vontatmány tömegét adja meg. Csak vonóhoroggal felszerelt gépjárművek esetén van kitöltve.

Vontatható fékezetlen tömeg (O.2): Ez a maximális fékezetlen vontatmány tömegét adja meg. Csak vonóhoroggal felszerelt gépjárművek esetén van kitöltve.

A jármű hengerűrtartalma (P.1): Ez a mező tartalmazza a motor lökettérfogatát. Sokszor eltérhet a típus jelöléstől. Ha egy gépjármű kereskedelmi leírása tartalmazza, hogy 1600, az nem feltétlenül jelöli azt, hogy pontosan 1600 cm3-es a motor. A tényleges hengerűrtartalom ennél valamivel kisebb szokott lenni, pl. 1596cm3

A gépjármű legnagyobb teljesítménye (P.2): A gépjármű legnagyobb leadott teljesítménye kW-ban megadva.

A gépjármű hajtóanyaga (P.3): A forgalmi engedélyben ebben a mezőben adják meg, hogy milyen üzemanyag hajtja az autót.

A gépjármű motorjának sorszáma (P.5): A gépjárművek esetében egyedi motorszámot vagy motorkódot tüntetnek fel annak megfelelően, hogy az adott gyártó ellátja-e motorkóddal a motort vagy csak típus azonosítót alkalmaz.

A gépjármű teljesítmény/tömeg aránya (Q): Csak motorkerékpárok esetében kerül feltüntetésre. A teljesítményt osztják el a saját tömeggel, az így kapott érték szerepel itt.

A gépjármű színe (R): A gépjármű színét tartalmazó mező. Eltér a kereskedelmi leírásban foglalt színektől és alapszínekkel írják le az autó színét. Amennyiben az autó többféle színből áll, akkor azt jegyzik be a forgalmiba, amelyik a legnagyobb felületet fedi.

A gépjármű üléseinek száma (S.1): A gépjárműben vagy gépjárművön elhelyezett ülések száma, amelyeken emberek utazhatnak.

A gépjármű állóhelyeinek száma (S.2): Csak buszok esetén értelmezett. Az állóhelyek számát jelöli.

A gépjármű környezetvédelmi osztályba sorolása (V.9): A járművek Euro környezetvédelmi besorolásának megfelelő részletesebb besorolási rendszer alapján megállapított környezetvédelmi érték.

A forgalmi engedélyben feltüntetett, külön kóddal nem jelölt adatok

A gépjármű gyártási éve: Bár külön kódot nem kapott a forgalmi engedélyen, mégis fontos a gyártási év is. Fontos, hogy ez nem szükségszerűen azonos az első forgalomba helyezés évével, a kettő különbözhet.

A sebességváltó fajtája: Manuális és automata váltók megkülönböztetésére szolgáló mező. Itt egy kódszám van, ezzel azonosítják a váltó típusát.

EUROTAX kód: A forgalmi engedélyek jelentős részénél nincsen kitöltve, ugyanakkor egy egységes adatbázis alapján az autó pontos beazonosítását tenné lehetővé motorizáltság és felszereltség szerint.

Műszaki érvényességi idő: A forgalmi engedély hátulján van egy kézzel kitölthető rész, ahova a műszaki vizsga érvényességét vezetik fel a legutolsó műszaki vizsga alkalmával.

Hivatalos feljegyzések: Szintén a forgalmi engedély hátoldalán találhatók a hivatalos bejegyzések. Itt tüntetik fel, ha jóváhagyott átépítése van az autónak vagy ha nem beazonosítható a motorkód.

Kiállítás kelte: Ez a forgalmi engedély kiállításának kelte, az a nap, amikor az okmányiroda a dokumentumot kiadta.

Forgalmi engedély száma: A forgalmi engedély száma az első oldalon jobb felső sarokban található és a dokumentum egyedi azonosítására szolgáló számsor. Minden forgalmi engedélynek egyedinek kell lennie.

One thought on “Mit tartalmaz a forgalmi engedély?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük