Kia Ceed JD típushibák 2012-2018

kia ceed jd típushibák
A Kia Ceed JD típushibák sora szerencsére rövid

Szerencsére a Kia Ceed JD típushibák sora nem túl hosszú, így nem kell nagyon félnie annak, aki egy ilyen autó vásárlásán töri a fejét. Ha már birtokolsz egy ilyen kocsit akkor is érdemes tovább olvasni, hogy tudd, mire figyelj a későbbiek során.

Mind motorizáltságban, mind pedig felszereltségben igen nagy különbségek vannak az egyes példányok között, de mindegyikről elmondható, hogy alapvetően tartós, jó minőségű autókról van szó, amiknek az ár/érték aránya is megfelelő. A 7 év vagy 150000km garancia vonzóvá tette a magyar és külföldi vásárók körében is.

A legtöbben az alábbi hibákkal találkoztak vagy találkozhatnak több éves használat során.

Tetősín festék kopás

A tetősín egy matt ezüstös festést kapott, de ez sajnos könnyen meg tud kopni egyrészt egyszerűen az idő múlásával magától is, viszont ha felszerelünk tetőcsomagtartót, akkor a felhelyezés során a mozgatással okozott karcok meggyorsítják a folyamatot. Alapvetően vissza lehet festeni, de teljesen tökéletes nem lesz tartósan.

Ülés borítás lepattan

Az ülés oldalán a ki és beszállások alkalmával az emberek lába megnyomja az ülés szélét, ami így elkezdi feszíteni az ülésnek az ajtó felöli oldalsó takaró műanyagját. Ez a műanyag elem egy fém fülön támaszkodik, viszont a rendszeres (és nem szándékos de szükségszerű) feszítés miatt ez le tud pattanni. visszahelyezni elég körülményes, az ülés kiszerelésével lehet legkönnyebben.

Kia ceed jd típushiba ülés lepattan
Az ülés oldalsó műanyag eleme pattan le és egy rés keletkezik a műanyag elem és az ülés között.

LED menetfény villogás

A Kia Ceed lámpájában (GT verziót leszámítva) egy alsó led csík van, amely indításra azonnal bekapcsol. Ennek a led csíknak egy külön vezérlője van amely sajnálatos módon túl tud melegedni. Az első hibajelenség a led csík villogása, ami este nagyon zavaró tud lenni a többi autós számára. Ha nem javíttatjuk meg, akkor egy idő után a vezérlő teljesen elromlik, ekkor a LED csík már be sem kapcsol. A Kia elismerte a hibát mint garanciális probléma, így a garancia idő alatt eleinte a teljes lámpatest cseréjével oldották meg a problémát.

Kia ceed JD tpushibák menetfény villogás
A menetfény kezdhet villogásba, vagy akár teljesen tönkre is mehet.

Később a gyári beszállító módosította a vezérlőt, ami már nem melegedett túl. A lámpa kiszerelése után alul két lyukat égetve lehet kiszedni a vezérlőt, majd az így vágott lyukakat az új vezérlő behelyezése után egy méretpontos kupakkal leragasztják és lezárják, majd pedig rá is olvasztják, hogy légmentes zárást biztosítson. A Kia Ceed JD típushibák közül ez az amely szinten minden autót érint előbb vagy utóbb 2017-ig.

Olajszint emelkedés, részecseszűrő eltömődés

A dízel modellek sajátossága, hogy a részecskeszűrőt regenerálnia kell bizonyos időközönként. Ez azzal jár, hogy kipufogó ütemben is történik befecskendezés, így gázolaj jut a részecskeszűrőbe, ami itt ég el és égeti el a megszűrt nitorgénoxidot és kormot is. Az eljárás hatására valamennyi gázolaj le tud folyni a henger falán és be tud jutni az olajba. Ez az olajszint megemelkedésével jár, de kétségbe esni nem kell azonnal. Az így az olajba került gázolaj elpárolog és ez a gőz a szellőztető rendszeren keresztül bekerül a szívórendszerbe és elégeti a motor.

Ettől függetlenül nem érdemes betartani a gyártó által javasolt 2 év vagy 30000km olajcsere periódust, hanem a szervizek javaslata alapján ezt felezni érdemes és 15000km után érdemes olajcserét végezni. Ezzel meghosszabbítható az motor élettartama.

Mivel a részecskeszűrő eltömődése számos példánynál okoz gondot a csere pedig igen költséges, így többen döntöttek a DPF szűrő kiiktatása mellett. Ez viszont illegális, mert beavatkozás a környezetvédelmi rendszerbe. Másfelől így nem is teljesíti a gyári károsanyag kibocsátási értékeket, ami miatt a vizsgán sem mehet át. (De még ha teljesítené is, a DPF hiánya önmagában ok a bukásra.)

Ha dízel motorral szerelt Kia Ceed vásárlásán gondolkozol, akkor mindenképpen át kell vizsgáltatni az autót márkaszervizben vagy egy erre szakosodott szakemberrel, aki meg tudja állaptani, ha gond van a részecskeszűrővel.

Szívósor kokszolódás – 1.6 GDi motornál

Az 1.6 GDi motorok esetében a sok városi használat mellett jellemző probléma a szívósor kokszolódása. Ez egyfelől csökkenti a szívósor átmérőjét, ezzel kevesebb levegőt juttatva a motorba, másfelől pedig a leváló elszenesedett darabok az égéstérbe bejutva olyan rendellenes égést hozhatnak létre, amely károsítja a motort.

A Kia Ceed nem a legszebb vagy a legjobb autó, de az biztos, hogy nagyon megbízható és a kombik szinten minden csomagot el tudnak nyelni, ami egy hosszabb nyaraláshoz kell. Hogy benzinest vagy dízelt választ valaki az ízlés kérdése, de autópályára sokkal jobb a dízel.

Ha érdekelnek a Kia Ceed-del kapcsolatos információk, akkor olvad el a Kia Ceed ED típushibák leírását is.

Ha szeretnél a tulajdonosoktól kérdezni, akor ajánlom figyelmedbe a KIA Cee’d Club Hungary / Adok-veszek Facebook csoportot.

One thought on “Kia Ceed JD típushibák 2012-2018

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük