Melyik országban kötelező a téli gumi és a hólánc?

Számos európai országban nem csak hogy ajánlott, de egyenesen kötelező is a téli gumi vagy 4 évszakos gumi használata a téli időszakban, valamint szükség esetén hólánc is kötelező tartozéka kell, hogy legyen az autónak. Mifelénk nincsenek komoly hegyek vagy rendszeres nagy havazások, de az alpesi országokban már szeptemberben is nagy mennyiségű hó hullhat, ami megnehezíti a közlekedést, ha az autók nincsenek felkészítve rá.

Ausztriában november elejétől április közepéig kötelező a legalább 4mm profilmélységű téli gumi használata. Ezt már a határnál ellenőrizhetik, és megtagadhatják az autó behajtását az országba, ha nem felel meg a szabályoknak. A csomagtartóban kell lennie egy pár, a keréknek megfelelő méretű hóláncnak is. Ezt csak akkor kell feltenni, ha külön tábla, az útkezelő vagy rendőrség erre utasítást ad.

Csehországban nem előírás a téli gumi használata, de bizonyos útszakaszokra csak akkor lehet behajtani, ha az autón megfelelő abroncs van. Hóláncnak itt is benne kell lennie az autóban.

Franciaországban nem kötelező a téli gumi használata viszont az alpesi régióban nem érdemes enélkül útnak indulni. Hólánc használata a táblával jelölt helyeken kötelező, ennek a felszerelésnek a kocsiban kell lennie.

Horvátországban havas vagy jeges útviszonyok mellett csak az indulhat útnak, akinek van 4 évszakos vagy téli gumi az autóján. A hóláncnak benne kell lennie az autóban, de felszerelni csak indokolt esetben szükséges.

Németországban nem előírás a téli gumi használata, viszont havas-jeges úton nem szabad nyári gumival közlekedni. Aki mégis így tesz, az 40 EUR bírságra számíthat. Aki a nem megfelelő gumik miatt el is akad és ezzel akadályozza a forgalmat, az még 80 EUR büntetést kaphat. A hólánc használatát táblákkal szabályozzák.

Romániában novembertől márciusig kötelező a téli gumi használata. Ha valaki úgy okoz kárt, hogy nem megfelelő abroncsok voltak az autóján, akkor büntetést kaphat valamint a mentés és javítás költségeit sem állja a biztosító. Egy hármas koccanás esetén ez igen komoly kár is lehet, érdemes tehát körültekintőnek lenni. A hólánc nem kötelező, de táblával korlátozhatják a behajtást, ha valakinél nincsen hólánc.

Svájcban nem előírás a téli gumi használata, viszont elvárás az útviszonyoknak megfelelő autós felszerelés. Így ha valaki havas úton balesetet okoz, az egy combos bírságon kívül a mentési költségek megfizetésére is számíthat. Érdemes inkább biztosra menni. A hólánc használatát táblákkal szabályozzák.

Szlovákiában ha összefüggően jeges vagy havas az út, akkor csak olyan autók indulhatnak útnak, amelyeknél mind a 4 kerék legalább 3mm profilmélységű téli gumival van szerelve. Az autópályákon mérhetik a követési távolság betartását is!

Szlovéniában kötelező a hólánc, de elég csak egy tengelyre felszerelni. A korlátozás november 15. és március 15. érvényes. Ebben az időszakban hóláncot is kell az autóban tartani, de felrakni csak a táblával jelzett helyen szükséges.

2 thoughts on “Melyik országban kötelező a téli gumi és a hólánc?

  1. A nyári gumis elakadókat 80 helyett 800 euróra büntetném.Akkor is, ha ez több, mint amennyit a kocsija ér.Autópályán elakad, lerohad az idiótája, megállnak a kamionok, közben befújja a havat a szél és kész is a pár évvel ezelőtti március 15.-ei eset…
    Aztán meg jönnek a hülye esemesek a Belügyminisztériumtól…
    Kinek hiányzik ez?

  2. A világoskék téli csapatósautó nagy királyság!Moskwitch!
    :-))))))

Comments are closed.