12 500 dolgozójától búcsúzik a Nissan

A Japán autóipari óriás, a Nissan bejelentette, hogy a tervezettnél több mint kétszer több, összesen 12 500 állását szünteti meg világszerte. A várakozások szerint ez a lépés 2022 végéig mint egy 10%-kal csökkentheti a gyártási kapacitást és a modellek számát, de ez akár magasabb is lehet.

2019 első negyedévében a cég nettó profitja mintegy 94,5%-kal csökkent, ami a cég elmúlt egy évtizedes eredményeinek legrosszabbja. Nem mennek jól az eladások a kulcsfontosságúnak számító amerikai piacon, ahol erős kedvezményekkel próbálnak harcolni a többi gyártóval, de csökkentek az értékesítési számok Európában, Ázsiában, Latin-Amerikában, A közel-Keleten és Afrikában is.

A leépítés már folyamatban van és 6400 pozíciót már be is zártak összesen 8 helyen. A további leépítések 6 helyen várhatóak és 6100 embert fognak érinteni 2020 és 2022 között.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a költségcsökkentés mely modelleket fogja magával rántani, de több mint valószínű, hogy a legkevésbé jövedelmező modelleket áldozzák be.